El pla dels barris de Barcelona

Esteu aquí

Torna

Pas endavant per tornar el Borsí al barri

29/10/2018 - 03:10h

Pla de barris. L’equip d’arquitectes Martínez Lapeña - Torres Arquitectos adequarà l’edifici, que inclourà l’ampliació de la Biblioteca Gòtic - Andreu Nin i un nou equipament veïnal.

La proposta guanyadora, ‘Nisrob’, per rehabilitar el Borsí conservarà l’arquitectura original de l'edifici, recuperarà els espais ornamentats més importants i permetrà descobrir la part de la muralla romana que hi ha a l’interior. La coberta i el soterrani de l’immoble tindran també diferents usos per al veïnat. Les obres començaran a principis del 2020.

El projecte guanyador, elaborat per l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectos SLP, té com a finalitat restaurar i recuperar l’esplendor històrica del Borsí amb una forta presència urbana, potenciar un arrelament més gran del futur equipament cultural al barri i ajudar a dinamitzar les xarxes veïnals i comunitàries, especialment les relacionades amb joves, cultura i convivència.

La proposta de rehabilitació inclou la restauració de pintures, motllures, marbres, portes i d’altres elements ornamentals originals, i el descobriment del tram de la muralla romana, que envoltava l’antiga Barcino, que travessa l’edifici. L’equip d’arquitectes haurà de presentar el projecte executiu de la rehabilitació l’estiu del 2019 i les obres començarien a principis del 2020.

Biblioteca i espai veïnal

L’edifici serà la seu de dos equipaments: la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin i un equipament amb espais polivalents per a usos veïnals.

La nova biblioteca tindrà 950 metres quadrats. S’hi entrarà des de la plaça de la Verònica i s’hi accedirà per l’escala principal de l’edifici. El nou espai vol consolidar-se com un espai de consulta de llibres, revistes i material audiovisual i d’accés al coneixement al barri.

Els equipaments veïnals tindran una superfície de 800 metres quadrats i s’hi accedirà des del carrer d’Avinyó. La planta del soterrani estarà destinada a espais d’assaig i tallers musicals i la segona planta i el terrat inclouran espais polivalents, tallers i una cantina. En tot l’edifici es faran treballs d’aïllament acústic. A la coberta s’instal·laran plaques fotovoltaiques per generar energia solar.

Un equipament per al barri

La recuperació per al barri del Borsí és una acció del Pla de barris del Raval i el Gòtic, en què el paper dels veïns i veïnes ha estat clau per decidir de manera participativa els nous usos del Borsí.

L’edifici, d’estil neoclàssic, va ser construït entre els anys 1881 i 1883 i ha tingut diferents usos. Fins al 1915 va ser la seu de la borsa privada de Barcelona i després, amb la regularització de la borsa, es va reconvertir en el Mercat Lliure de Valors. Més tard, a partir dels anys quaranta, el Borsí va ser la seu de l’Escola de Belles Arts i de la d’arts i oficis de la Llotja.